Pagina afdrukken

Sloeproeien

Sloeproeien is buiten, in weer en wind en vooral met elkaar!

Sloeproeien is een tak van sport waarbij in originele reddingssloepen van schepen en in whalers geroeid wordt. Tegenwoordig zijn er al niet-originele sloepen, die speciaal voor wedstrijden gebouwd worden. Ook doen er vaak Gigs, van oorsprong Engelse roeiboten , mee met wedstrijden.
Sloeproeien is sterk groeiend in populariteit. Echt een sport voor jong en oud, voor mannen en vrouwen. Het gevoel van sleuren aan de riemen, knokken tegen de elementen met de kop in de wind, geeft veel voldoening. Het is ook een sport die je echt met elkaar doet. De sloep vaart pas lekker als je goed samenwerkt. Het geeft een enorme kick als de flow er eenmaal inzit. In het hele land worden er wedstrijden gehouden, op rivieren, of op open water. Het is erg gezellig om met elkaar naar wedstrijden te gaan en andere sloeproeiers te ontmoeten, tijdens en na de wedstrijd.

Op onze club hebben we twee sloepen liggen:
Quo VadisOnze eerste sloep, een Kromhoutwhaler, de Quo Vadis is in 2009 gebouwd aan de Kromhoutwerf in hartje Amsterdam. Een Kromhout-whaler onderscheidt zich van de meeste andere sloepen door een slanke rompvorm en een scherp achtersteven. Vroeger werden dit soort sloepen bij de walvisvangst gebruikt, vanwege hun snelheid en wendbaarheid.

De tweede sloep is De Onrust, een stoere bak die afkomstig is van het Deense schip MS Jutlandia. Dit schip werd in 1934 als koopvaardij/passagiersschip gebouwd om dienst te doen als koopvaardijschip tussen Kopenhagen en Bangkok. Later werd het schip, inclusief de sloep, op verzoek van de Verenigde Naties, als hospitaalschip ingezet tijdens de Koreaanse oorlog. Na deze oorloDoop van De Onrustg heeft het schip ook nog dienstgedaan als Koninklijk Jacht van (toen nog) kroonprinses Margarete van Denemarken bij haar bezoek aan het verre oosten
De Jutlandia zelf is in 1965 gesloopt, waarbij de sloep behouden bleef.
In het begin van de jaren 90 heeft een Zeeuwse club de sloep aangekocht om te gaan sloeproeien. Onze vereniging heeft haar in 2012 voor de vereniging aangeschaft. Na een flink aantal klusuren van een paar Quo Vadisleden is de sloep op 1 juli 2012 te water gelaten met als doopnaam De Onrust.

Op deze manier hebben wij twee heel verschillende sloepen in huis met allebei hun eigen roei-beleving. Kom eens proefroeien en ervaar hoe het is om samen tegen de elementen te vechten. Intussen is het stiekem ook leuk om onze streek vanaf het water te bekijken.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.quovadis-zaandam.nl/sloeproeien/